![Świąteczne pierniczki od Igi Sarzyńskiej](/userdata/public/news/images/20.jpg)
Pieczenie i dekorowanie pierników to wspaniały sposób na spędzenie czasu w gronie rodziny lub przyjaciół, szczególnie w okresie świątecznym. Wspólna praca przy ozdabianiu korzennych ciastek pobudza kreatywność i pozwala każdemu wykazać się swoim artystycznym talentem. Przyjemność z malowania lukrem, posypywania kolorowymi cukrowymi dekoracjami i tworzenia unikalnych wzorów na piernikach to również doskonała okazja do rozmów i budowania relacji. Gotowe, pięknie udekorowane pierniki mogą stać się nie tylko pyszną przekąską, ale też wyjątkowym prezentem lub ozdobą na choinkę. To chwile, które tworzą wspomnienia na całe życie…
Przed zbliżającymi się Świętami chciałabym podzielić się z Wami moimi niezawodnymi przepisami na pierniczki i lukier królewski. Pierniczki są doskonałe w smaku, a z lukru królewskiego możesz wyczarować piękne, śnieżnobiałe wzory i szlaczki. Pasjonatów pieczenia i dekorowania pierników zachęcam do odkrycia mojego albumu „Moje Pierniki’’, w którym dzielę się nie tylko instruktarzami jak piękne udekorować pierniczki, ale również moimi sprawdzonymi recepturami na wyjątkowe korzenne wypieki.
Receptura na idealne pierniczki:
Składniki:
220 g miodu naturalnego
130 g brązowego cukru
2 łyżki przyprawy piernikowej
szczypta soli
1,5 - 2 łyżeczki sody
230 g masła
1 jajko
510 g mąki pszennej TYP 500
Podgrzej miód, cukier, przyprawę i sól, do rozpuszczenia cukru.
Dodaj sodę i masło. Miksturę pozostaw do ostygnięcia, dodaj jajko, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 h.
Ciasto wałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty. Piecz w temperaturze 180 C Celsjusza przez 9 - 13 minut, w zależności od wielkości pierniczków.
- Receptura na lukier królewski:
Składniki:
500 g cukru pudru
100 g białka
20 g soku z cytryny
Umieść w misie miksera białka, dodaj przesiany cukier puder. Ucieraj najpierw na wolnych obrotach, następnie na średnich. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Cały proces ucierania nie powinien trwać dłużej niż 10 -11 minut.
WSKAZÓWKI:
Cukier puder powinien być przesiany, najlepiej dwukrotnie
Jeśli wyciskasz sok z cytryny, przed dodaniem pozbądź się miąższu i pestek.
Lukier królewski najlepiej przechowywać do 3 dni. Zachowuje wtedy swoje właściwości i śnieżnobiały kolor.
Do ucierania lukru najlepiej używać mieszadła płaskiego.
Najlepiej przygotować lukier królewski 24 h przed dekorowaniem – odpowietrzony lukier jest bardziej trwały i elastyczny.