Album ‘’Moje Pierniki’’ – idealny prezent na Dzień Mamy 0
Album ‘’Moje Pierniki’’ – idealny prezent na Dzień Mamy

Album "Moje Pierniki" skierowany jest do wszystkich miłośników dobrego smaku i dzieł sztuki. To skarbnica wiedzy nie tylko o magicznym piernikowym cieście i jego składnikach, ale przede wszystkim zbiór receptur i instruktarzy, jak pięknie, w domowych warunkach udekorować piernikowe wypieki. Piękne wydanie, opatrzone cudownymi zdjęciami Agnieszki Pałtynowicz i bogate w wiedzę wnętrze, będzie wyjątkowym prezentem na zbliżający się Dzień Mamy.

Na ponad 200 stronach znalazły się przepisy na całoroczne pierniczki: markizy z ganaszem różanym, pierniczki migdałowe, żytnie, pierniczki z płatkami kwiatów i wiele innych. Wspaniałym atutem książki jest fakt, iż zarówno instruktaże, jak i ciekawe receptury można wykorzystać przez cały rok w domowym zaciszu.

Album ma twardą oprawę z naturalnego płótna, uszlachetnioną tłoczonym i złoconym logotypem. Wydrukowany na pięknym, niepowlekanym papierze.

 

Wszystko opatrzone wyjątkowymi zdjęciami znakomitej fotografki Agnieszki Pałtynowicz, wyłożone grafiką uznanej polskiej artystki Katarzyny Stróżyńskiej-Goraj.

W albumie znajdziecie instruktarze, w jaki sposób wykonać m.in. cudowne kwiatowe pierniczki, które towarzyszą mi od początku mojej historii w Toruniu. Do dekoracji korzennych łakoci używam dostępnych jadalnych kwiatów. Moje ulubione to płatki piwonii, róży, nagietka, bławatka i lawendy. Oprócz kwiatów, przepięknie wyglądają również pachnące owoce liofilizowane: malina, jeżyna czy truskawka. Choć pomysł i dekoracja są niezwykle proste, to kwiatowe pierniczki wyglądają bardzo apetycznie i zachwycają każdego.

Najważniejsze przy tworzeniu tych słodkości jest, by precyzyjnie dobierać płatki i tworzyć ładne kompozycje. Płatki „rzucone” niedbale, nie będą zachwycać. 

Kwiatowe oponki mają oryginalną formę, która w świecie pierników jest absolutną nowością. Ten kształt kojarzony jest raczej z ciastem drożdżowym lub parzonym. Ale zobaczcie jak pięknie prezentują się w korzennej wersji, ozdobione kolorowymi płatkami kwiatów. Ach, jak one pachną!

 

KROK PO KROKU

  1. Przygotuj lukier królewski o normalnej konsystencji (recepturę znajdziesz a albumie). Dodaj kilka kropki barwnika naturalnego (sok z buraka lub sok z malin) lub odrobinę barwnika w żelu, by uzyskać piękny, różowy kolor. Używając rękawa cukierniczego z końcówką dekoratorską nr 1, wykonaj zarys piernikowej oponki. Pamiętaj o zaznaczeniu również małego koła.
  2. Przygotuj lukier królewski o luźnej konsystencji w kolorze różowym (recepturę znajdziesz w albumie). Za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki dekoratorskiej nr 2, wypełnij wcześniej zaznaczoną powierzchnię. Ewentualne pęcherzyki powietrza usuń wykałaczką.
  3. Zacznij od dekoracji płatkami róży, wybierz te najbardziej okazałe i piękne. Następnie ułóż płatki nagietka, a na zakończenie puste przestrzenie wypełnij kwiatami lawendy. Jeśli do dekoracji wybierzesz owoce liofilizowane, użyj ich w pierwszej kolejności.

  

Oprócz wspomnianych wcześniej receptur i instruktarzy, z albumu dowiecie się, jak przygotować lukier królewski i z czego składa się legendarna przyprawa piernikowa, dzięki której piernikowe ciasto tak uwodzi smakiem i zapachem.

Pamiętajcie, że w zakupionym albumie z przyjemnością napiszę dedykację dla Waszej Mamy lub bliskiej osoby. Wystarczy napisać informację w uwagach do zamówienia. Jestem pewna, że obdarowana osoba będzie zachwycona!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium