Światowy Dzień Czekolady 0
Światowy Dzień Czekolady

7 lipca to Światowy Dzień Czekolady. Dlaczego ta data jest dla nas tak ważna? Czekolada tworzy pyszny duet z ciastem piernikowym - dodaje głębi smaku, a jako składnik polewy sprawia, że piernik jest przyjemniejszy w odbiorze. Ponadto pozwala na wykonanie rozmaitych dekoracji, dzięki czemu piernik staje się miły dla oka i jeszcze bardziej apetyczny.

Możemy się pochwalić pokaźną kolekcją czekoladowych przysmaków – ręcznie robione tabliczki, chrupiące draże i czekoladowe smarowidła, które zachwycają smakiem i zawsze poprawiają nastrój.

 

Na początku odrobina historii… Zastosowanie dla bogatych w składniki odżywcze ziaren drzewa kakaowca znaleźli Olmekowie – starożytny lud, który zamieszkiwał obszary dzisiejszego Belize i południowej części Meksyku. Kakaowce stały się również popularne wśród Azteków i Majów. Starożytne ludy wierzyły, że kakao zostało zesłane na ziemię przez boga.

Czekolada doceniana jest za wiele substancji bioaktywnych. Przede wszystkim flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym, składniki mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, miedź fosfor). Znajdziecie w niej również kofeinę, teobraminę, aminy biogenne i węglowodany, które są głównym źródłem energii. Kochamy ją za jej aksamitny smak, aromat i intensywność smaku.

Jakie czekolady znajdziecie u nas?

Zacznę od mojej ulubionej czekolady ciemnej z ziaren kakaowca z Ekwadoru (73%) . Charakteryzuje się soczystym kwiatowym bukietem o wyczuwalnych nutach jaśminu i kawy, z ziaren kakaowca National. Cudownie pachnie, wyśmienicie smakuje. Jej aksamitna konsystencja i wyjątkowy smak sprawiają, że ciężko się od niej oderwać.

Tę doskonałą czekoladę dekorujemy nie tylko naszymi pierniczkami, ale również chrupiącymi owocami liofilizowanymi tj. wiśniami, truskawkami i czerwoną porzeczką.

Czekolada mleczna 43% to z kolei Wasza ulubiona pozycja w czekoladowym menu. Orzechowa baza i klasyczna czekoladowa nuta. Ziarna kakaowe Criollo mają silny smak karmelu, orzechów laskowych i gotowanego mleka z nutą kakao. Idealnie pasują do niej chrupiące, zdrowe orzechy i aromatyczne pierniczki z autorską mieszanką przypraw.

 

A czy znacie już naszą biała czekoladę BIO? Aksamitna, wyjątkowo pyszna, z wyraźną nutą wanilii z Madagaskaru. Skomponowana wyłącznie ze składników organicznych, zachwyca nie tylko zapachem i smakiem, ale też ciekawą strukturą, która wynika z zatopionych w niej ziaren wanilii.  

Jeśli Jesteście wielbicielami połączenia czekolady z bakaliami – koniecznie musicie spróbować naszych draży. Wśród moich faworytów znajdziecie: pyszne orzechy nerkowca w czekoladzie mlecznej i ciemnej z nutą przyprawy piernikowej, chrupiące migdały otulone ciemną i karmelową czekoladą i draże w czekoladzie gianduja. Ta ostatnia to wyjątkowo smakowite połączenie mlecznej czekolady ze 100% pastą z orzecha laskowego. Do tego cienka warstwa kakao i jesteśmy w niebie.

Letnimi odsłonami draży są pachnące migdały w białej czekoladzie z dodatkiem maliny i porzeczki liofilizowanej.

 

Jak widzicie, znajdziecie u nas mnóstwo czekoladowych łakoci, by Dzień Czekolady był jeszcze bardziej wyjątkowy i smakowity!

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, W terminie 4-7 lipca, w zakładce „Czekolada’’ przygotowaliśmy dla Was niespodziankę…

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium