Jesienią świat zmienia się w kolorową, magiczną krainę. Uwielbiam jesienne spacery, gdy brodząc w dywanie liści wypatruję leśnych skarbów i szukam inspiracji. Poznaliście już całą moją kolekcję jesienną – rude wiewióry, urocze liski, jeże i mądre sowy. Tym razem mam dla Was niespodziankę – pokażę Wam KROK PO KROKU, jak przygotować kolorowe, lukrowane jesienne liście. Pomysł pochodzi z mojej pierwszej książki „Moje 4 pory roku”. Jeśli lubicie piernikową tematykę i dekoracje z lukru królewskiego będziecie zachwyceni moją drugą publikacją „Moje pierniki”, w której oprócz receptur, pokazuję krok po kroku, jak udekorować pierniczki na różne okazje.
To wspaniała zabawa dla całej rodziny i świetny pomysł na spędzenie długich jesiennych wieczorów.
Do dekoracji jesiennych ciasteczkowych liści wybrałam słodki lukier królewski. Najpierw poeksperymentowałam z barwnikami, by uzyskać jesienne kolory. Później puściłam wodze fantazji i z prostych maślanych ciasteczek wyczarowałam barwne lukrowe liście, które w niczym nie ustępują tym, które przed chwilą spadły z drzewa… Wy też spróbujcie! Bawcie się kolorami i fakturami, wymyślając niepowtarzalne, jesienne dekoracje.
Receptura na idealne ciastka maślane
Składniki:
200 g masła
125 g cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajo
400 g mąki pszennej TYP 500
Utrzyj masło i cukier puder na jednolitą, puszystą masę. Kolejno dodawaj żółtka i całe jajo. Na koniec dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez 12 h. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na ok. 5 mm i wytnij interesujące Cię kształty. Piecz przez ok. 12-13 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Lukier królewski
Składniki:
500 g cukru pudru
100 g białka
20 g soku z cytryny
Umieść w misie miksera białka, dodaj przesiany cukier puder. Ucieraj najpierw na wolnych obrotach, następnie na średnich. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Cały proces ucierania nie powinien trwać dłużej niż 10 minut.
Krok po kroku:
1. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką dekoratorską nr 2 wykonaj brązową lamówkę jesiennego liścia. Użyj lukru królewskiego z powyższego przepisu.
2. Przygotuj lukier królewski o płynnej konsystencji. Namaluj wewnętrzną, grubą linię. Użyj rękawa cukierniczego z końcówką dekoratorską nr. 2.
3. Korzystając z lukru królewskiego o luźniej konsystencji w kolorze czerwonym, namaluj kolejną, wewnętrzną grubą linię. Używaj rękawa cukierniczego z końcówką nr 2.
4. Korzystając z lukru królewskiego o płynnej konsystencji w kolorze pomarańczowym namaluj trzecią wewnętrzną linię. Podobnie jak w poprzednich punktach, użyj końcówki dekoratorskiej nr 2.
5. Korzystając z lukru królewskiego o płynnej konsystencji w kolorze pastelowym żółtym, wypełnij pozostałą powierzchnię.
6. Na zakończenie, za pomocą wykałaczki, namaluj nerwy liścia – rozciągnij lukier królewski od środka do zewnątrz. Za każdym razem oczyszczaj wykałaczkę ręcznikiem papierowym lub wilgotną ściereczką.
Życzę Wam miłej zabawy!
Iga
Foto. Kinga Błaszczyk - Wójcicka